Oplossing voor verhaarprobleem

Voor veel hondeneigenaren is het een bekend probleem. Het verharen van hun hond en dan worden ze gek van al dat haar dat overal rondvliegt. Vooral mensen met honden als bijvoorbeeld Golden retrievers, labradors, herders en/of Jack Russel. Vaak vragen ze zich af wat ze aan het verhaarprobleem kunnen doen.
Vaak krijg je de reactie: We hebben een kortharige hond genomen, want een kortharige hond verhaart veel minder dan een langharige hond. Helaas, niets is minder waar. Elke hond verhaart en heeft een ruiperiode. Het is zelfs zo dat de haren van een kortharige hond makkelijker uitvallen dan de haren van een langharige, dus kom je deze ook verhoudingsgewijs meer tegen in huis.

Fanatiek borstelen
Regelmatig hoor ik van mensen dat ze dan fanatiek gaan borstelen, omdat ze dan denken dat ze de losse haren dan uit de vacht halen. En gezien de bossen haar die er dan uitkomen geloven ze ook nog dat dit gaat helpen. Helaas, hiermee bereiken ze zelfs het tegenovergestelde. De hond gaat in een zogenaamde permanente verharing. Wat kan je hier aan doen? Nog meer borstelen en nog meer borstelen? Of in het ergste geval een furminator aanschaffen, want dat haalt alle haren weg. En hier gaat het dan fout. Hieronder de uitleg van hoe dit komt.

Veruit de meeste honden hebben een dubbele vacht. Deze dubbele vacht bestaat uit een laag zachte onderwol en daar boven zit een hardere laag de zogenaamde dekharen. De functie van de onderwol is onder andere het beschermen van de huid en het reguleren van de temperatuur. Dat regulieren houdt niets meer of minder in dat dit een bescherming is tegen warmte (parasol) en kou (winterjas). In de lente zijn veel honden, net als in de herfst, in de rui. De dikke wintervacht maakt vaak in april of mei plaats voor een dunnere zomervacht. Dat is wel zo lekker in de zomer! De meeste honden verharen dus alleen overmatig in de zogenoemde ruiperioden en kost baasjes, helaas, wel wat extra werk om al die haren weer weg te poetsen.

Volgorde rui
De rui heeft altijd een bepaalde volgorde. Eerst laat de onderwol los en pas als deze weg is volgen de dekharen. Met dat borstelen wat de mensen dan doen halen ze alleen de wolharen weg, dat is verder prima. Maar met dat borstelen haal je niet alleen de ‘oude’ wolharen weg, maar ook de nieuwe. Dit omdat de borstel geen onderscheid maakt in oude en nieuwe haren. De dekharen vallen er vanzelf uit. Dit hele proces duurt enkele weken. Als de hond door de ruiperiode heen is moet de vacht een rustperiode hebben. Dit is om als haar weer aan te groeien.

Een aantal honden verharen het hele jaar door meer dan normaal. Oorzaken hiervan kunnen zijn het weer, het overwegend binnenshuis houden, een slaapplek bij de verwarming, het te vaak borstelen van de vacht of bijvoorbeeld het regelmatig wisselen van voeding. Het overmatig verharen gedurende het hele jaar wordt in veel gevallen veroorzaakt doordat je te veel, te hard of te vaak bent gaan borstelen. Door te hard borstelen borstel je ook het gezonde haar weg en de huid reageert hier op door het telkens opnieuw aanmaken van haar. Hierdoor blijft je hond…helaas…regelmatig verharen.

De borstels die gebruikt worden zijn vaak ongeschikt om te gebruiken. De borstels zijn vaak ongeschikt, omdat ze niet alleen de oude onderwol er uit trekken, maar ook de nieuwe wolharen die alweer zijn aangegroeid. De nieuwe zijn er nog niet aan toe om er uit getrokken te worden. De dekharen die de borstels meenemen tijdens het borstelen zijn er al helemaal nog niet aan toe om te ‘ruien’. Het gevolg hiervan word een verstoorde ruiperiode genoemd. Dit kan helaas kale plekjes tot gevolg hebben. Dit zijn hele kleine plekjes op de huid. Er komen dan versneld nieuwe wol- en dekharen. Helaas is de kwaliteit van deze haren erg slecht. Als je de hond elke week borstelt werk je dus zelf de constante rui in de hand en ook de slechte vachtkwaliteit.

Is er een oplossing? Ja, gelukkig er is een oplossing…
De oplossing is: in bad!! Dat wil zeggen dat de hond een half uur gaat weken in de shampoo en crèmespoeling. De beschadigde haren zuigen zich vol met het mengsel van shampoo en water. Hierdoor worden de losse haren zwaar en gaan er met uitspoelen al uit. Dit haar is er dan ook echt aan toe. Hierna word de hond droog geblazen met de waterblazer (op de koude stand, anders droogt het haar uit). Door dit blazen gaan ook de laatste losse haren eruit. Een borstel is dan overbodig. Een zogenaamde kortharige hond krijgt geen klitten en hoeft dus ook niet meer geborsteld te worden. Bij deze krijg je als eigenaar dus een borstel verbod. Althans voor het lijf. De broek, kraag en achter de oren moeten wel regelmatig gecontroleerd te worden op klitten, maar dit kan met een zeer grove kam of pinnenborstel, die er geen haren uit trekt.

Daarnaast hebben honden die veel binnen zijn soms een andere rui dan honden die wel regelmatig naar buiten gaan. De verwarming binnen staat ’s winters hoog, de lucht in huis is erg droog en er is kunstmatige verlichting in huis. Hierdoor kan de rui verstoord raken. Het is daarom ook van belang goed aandacht te schenken aan goede voeding en veel beweging in de buitenlucht. De luchtvochtigheid in huis kan bijvoorbeeld worden verhoogd door water te verdampen op de radiatoren; een ietwat vochtige omgeving is beter voor de vacht van je hond dan een droge omgeving. Geef je hond ook een slaapplaats waar hij voldoende contact kan houden met de mensen, maar waar hij wel op de koelste plaats in huis ligt, dus niet naast de kachel of radiator.

Als de hond een paar keer in bad is geweest, zul je merken dat de normale ruiperiode weer terugkomt. Niemand en ik dus ook niet kan beloven dat er nooit meer haren in huis gevonden zullen worden. Als de hond op een prettige manier door de rui komt is dit in het belang van de hond en uw huis en het behoud hiervan.

Het is fabeltje dat een bad slecht zou zijn voor de hond. Er zijn tegenwoordig goede kwaliteit shampoos. Mits er een goede shampoo gebruikt wordt kan de hond zelfs elke week in bad. Dit heeft geen gevolgen voor de huid- en vachtkwaliteit van de hond. Als de hond niet in de rui is laten de haren ook niet los, maar heeft u wel een lekker ruikende hond in huis.

Benieuwd of uw hond geholpen is met deze behandeling of heeft u vragen over een geschikte borstel, het in bad doen of een geschikte shampoo? Neem dan contact op via 06 – 307 779 47 en stel uw vraag of maak direct een afspraak voor deze behandeling.