Niets is leuker dan samen met je hond erop uit gaan. Naast wandelen is fietsen erg favoriet. Mogen alle honden mee met de fiets? Waar moet je op letten en wat heb je allemaal nodig?

Kan jouw hond al goed volgen?
Mocht je hond niet goed kunnen volgen tijdens het wandelen of trekt hij erg aan de lijn, leer dan eerst de basisgehoorzaamheid aan en ga dán pas samen fietsen. Voorkom gevaarlijk situaties waarbij je door je hond van de fiets wordt getrokken.

Sommige honden worden snel afgeleid door allerlei prikkels onderweg, wat ook voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Als jouw hond tijdens een wandeling achter een haas aan wil gaan dan doet hij dat natuurlijk ook als hij vast zit aan je fiets.

Sommige honden vinden een fiets maar een eng ding
Sommige honden deinzen letterlijk weg als ze een fiets zien en willen er het liefst zo ver mogelijk vandaan lopen. Je kunt je hond aan de fiets laten wennen;

Ga eerst samen te wandelen met de fiets aan de hand. Jij loopt in het midden tussen de fiets en je hond in.Als dat goed gaat, dan kun je de volgende stap zetten. Je gaat nu samen wandelen met de fiets tussen jullie in. Als je merkt dat je hond niet meer terugdeinst van de fiets dan kun je proberen om tijdens het wandelen af en toe een stukje te fietsen.

Conditie opbouwen
Als je hond niet gewend is om veel te bewegen, dan is het raadzaam om dit rustig op te bouwen. Je wil ten slotte voorkomen dat je hond geblesseerd of uitgeput raakt. Begin met 5 minuten fietsen en bouw dit in 6 weken op naar bijvoorbeeld 20 minuten. Ook kun je het tempo geleidelijk aan opbouwen.
Las voldoende rustdagen in zodat de hond kan herstellen.

Draven of rennen?
Vooral met een harde ondergrond vangen de gewrichten van een hond veel klappen op tijdens het rennen. Als je hond in draf naast je fiets loopt is dat minder belastend. Draven is daarom aan te raden.

Hoe herken je draf? Draf zit tussen lopen en rennen in. Tijdens de draf worden linksvoor en rechtsachter tegelijk opgetild en neergezet afwisselend met rechtsvoor en linksachter.

Wat heb je nodig?
Heel belangrijk: water!
Veel mensen fietsen met de riem in de hand. Maar is dat wel veilig genoeg?
De hond draagt bij voorkeur een tuig of een niet-slippende halsband.

Een springer. Dit is een stang die je aan je fiets bevestigt. Hier bevestig je vervolgens het uiteinde van de riem aan. Op deze manier kun je beide handen gewoon aan het stuur houden en blijft je hond op gepaste afstand van de fiets. Hij kan dan bijvoorbeeld niet per ongeluk tussen de spaken terecht komen.
Wel zo veilig dus! Je hebt modellen voor grote en kleine honden.
In het donker dient je hond goed zichtbaar te zijn met bijvoorbeeld een reflecterend hesje.
Neem altijd je mobiele telefoon mee voor noodgevallen.
Een EHBO-kit kan ook van pas komen. Je hond kan bijvoorbeeld in iets scherp stappen.

Wil je liever geen springer gebruiken dan is het dragen van een heupriem eventueel ook nog een mogelijkheid. Op deze manier kun je toch je handen aan het stuur houden. De hond heeft dan wel meer bewegingsvrijheid en kan met een lange lijn voor of achter de fiets belanden.
Met een springer blijft je hond op veilige afstand van de fiets en kun je je handen aan het stuur houden.

In de zomer : Let op oververhitting!
Fiets niet met je hond als het warmer is dan 20 graden. Honden kunnen namelijk veel minder makkelijk hun warmte kwijt raken dan wij mensen. Ze raken oververhit.

Zorg regelmatig voor afkoeling. Las regelmatig pauzes in en neem altijd water mee, voor jezelf, maar ook zeker voor je hond. Wil je hond tijdens het fietsen of tijdens een pauze een sloot in, dan kan dat een teken zijn dat hij wil afkoelen.

Tijdens warme dagen kun je het beste voor zonsopgang of in de avond fietsen wanneer het koeler is.

Verkeersveiligheid.
Laat je hond altijd rechts van de fiets lopen.Houd zo veel mogelijk beiden handen aan het stuur. Schaf eventueel een springer aan zodat je je handen vrij hebt.Je hond los naast je laten rennen kan leuk zijn, maar dit is op veel plekken onveilig en ongewenst.

Met meerdere honden fietsen
Dit is een extra moeilijkheidsgraad en niet voor iedereen weggelegd. Ook komt de verkeersveiligheid misschien in het geding.
Een paar tips: De honden dienen beiden aan de rechterkant van de fiets te lopen. Dat kan naast elkaar of achter elkaar. Honden moeten sowieso goed onder appèl staan.Het is voor de honden wel zo prettig als ze hetzelfde tempo kunnen houden zodat ze lekker mee kunnen lopen. Een jonge hond is nu eenmaal wat fitter en sneller dan een oudere hond.

Er bestaat overigens wat onduidelijkheid of er een verbod bestaat op het fietsen met meerdere honden. Echter nergens staat in de wet dat je zo niet mag fietsen. Wel staat in Artikel 5 van de Wegenverkeerswet het volgende:
“Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.”

Mocht de hond een ongeval veroorzaken, dan kun jij aansprakelijk gesteld worden.

Hond laten trekken
In Nederland is het verboden om een hond als trekkracht gebruiken. De sport bikejoring is volgens de wet dan ook niet toegestaan.

Zie voor meer informatie: Gezondheids- en welzijnswet voor dieren Artikel 36. Het is mogelijk hier ontheffing voor aan te vragen bij het ministerie.

Niet voor alle honden
Fiets alleen met een hond die uitgegroeid is. Sommigen zeggen dat je bij 10 maanden kunt beginnen met opbouwen, maar osteopaat Martine Burgers zegt hier het volgende over: “Gebruik de leeftijd van 12 tot 24 maanden om het fietsen aan te leren en ga pas vanaf 24 maanden de belasting echt opvoeren door de afstanden groter te maken. Het skelet van een hond is namelijk pas op de leeftijd van 24 maanden helemaal ‘af’ en dus pas op die leeftijd volledig belastbaar.”
Overigens dit verschilt ook per ras. Je kunt dit eventueel navragen bij je fokker of rasvereniging.Honden op leeftijd of met een medische aandoening kun je beter niet mee laten lopen naast de fiets.
Raadpleeg bij twijfel altijd je dierenarts.

Maak het niet te bont
Het belangrijkste is dat een fietstochtje voor jou en je hond een leuk uitje is. Voorkom uitputting en blessures. De kussentjes onder de poten van de hond zijn niet geschikt voor hele lange afstanden op ruwe ondergronden. Ze kunnen open gaan, tot bloedens toe. Witte of roze voetzooltjes zijn gevoeliger dan zwarte en beschadigen sneller. Let daarom extra op de ondergrond zoals heet asfalt.

Als voorbeeld: een zeer goed getrainde, grotere hond kan met een snelheid van 15 km p/u naast de fiets lopen, de maximale afstand is 20 km.

Tips
Laat je hond eerst zijn behoefte doen voor je gaat fietsen. Het is niet handig als je hond plotseling de berm in duikt om een plas moet doen.Wordt je hond snel moe, dan kun je een doggyride achter je fiets bevestigen of een mandje aan je stuur hangen.
Houd je hond voortdurend in de gaten. Wordt het hem te veel, stop dan meteen.

Verbod op fietsen met je hond in o.a. België
In België is het verboden om met je hond te fietsen. De Belgische Senaat heeft dit verbod ingesteld om verkeersveiligheid te kunnen waarborgen. Ook het fietsen met een springer is verboden.

Bron: Doggo.nl