Met het aantal toenemende gekruiste rassen vandaag de dag, keek ik nog maar eens naar mijn verzorgende vrienden. Daarbij kreeg ik een aantal foto’s onder ogen waarmee je het “echte” leven kunt zien van de verschillende trimmers in het hele land.
Graag wil ik benadrukken dat de honden op deze foto’s niet mijn salon behandeld of verzorgd zijn.

Deze enorme explosie van Cockapoos, Labradoodles, Maltichons, Shichons en nog vele meer, zorgt ervoor dat wij trimmers voor uitdagingen staan.

Nu generaliseer ik als ik zeg dat van ons trimmers misbruik wordt gemaakt in sommige van deze gevallen. De eigenaren zetten deze honden bij ons af om getrimt en verzorgd te worden. Echter wanneer zij terugkomen en hun schatje tot op het vel geschoren terugzien, dan zijn zij zeer ontevreden en vinden de behandeling onacceptabel. Dan nog maar te zwijgen over de vernietigende beoordelingen op Social Media over hoe hun schatjes verkeerd zijn behandeld of zelfs visueel zijn verminkt.

Wat deze eigenaren zich niet beseffen is dat juist deze honden bevrijdt worden van veel ongemak en in de meeste gevallen heel veel pijn. De gevilte vacht gaat namelijk steeds strakker tegen de huid van de hond aan zitten, waardoor de huid zo strak wordt, dat het zelfs kan gaan scheuren. Met alle gevolgen van dien!

En dan durven eigenaren ook nog te beweren dat zij hun schatje iedere dag kammen. Als een hondentrimmer zie je in een oogopslag of de vacht van een hond wordt behandeld of niet.

Een hondentrimmer zal daarom altijd kiezen voor de beste en pijnloze behandeling voor een hond. Want om een hond die een gevilte vacht heeft te kammen, zal ondraaglijk voor de hond zijn. Daarom kies ik ook altijd voor de meest vriendelijke oplossing voor de hond.

De vacht van deze “nieuwe rassen” hebben meestal een gemengde vachttype. Sommigen hebben heel zacht haar, zoals van een katoenwol textuur. Andere honden hebben juist meer een pezige vacht, lijkend op een poedel. Weer andere hebben een mix van deze twee haartypes. Daarom is het zo belangrijk om deze vacht goed te onderhouden

Mocht u beslissen om een hond van een van deze rassen in huis te halen, besef dan dat trimmen onvermijdelijk is. Juist om de vacht mooi te houden en problemen te voorkomen. Daarom adviseer ik ook om bij de puppies rond de 14de week al bij mij langs te laten komen. Juist om kennis met mij te maken, maar juist om ze in een vroeg stadium met trimmen in contact te brengen.

Honden met deze vacht dienen eigenlijk iedere 4 tot 6 weken getrimt te worden. Is dat net iets te veel van het goede dan kun je voor de 8 tot 12 weken gaan. Bij die laatste optie dien je er zelf ook voor te zorgen dat de vacht trimbaar blijft door de vacht regelmatig zelf onderhanden te nemen met een borstel of kam. Want denk je het zal wel niet zo’n vaart lopen, dan kun je er vanuit gaan dat ook jij op een dag jouw lieveling volledig kaal geschoren terug gaat krijgen.

Borstels en kammen zijn goedkoop, dus prima aan te schaffen. Met een puppie kun je er zelfs een spelletje van maken. Laat de pup zitten en ga 10 minuten met de borstel of kam aan de gang. In het begin zullen ze dit niet gelijk waarderen, maar de aanhouder wint. Daarbij ben je met quality time bezig met je puppie, deze zal het op den duur absoluut leuk gaan vinden, ze krijgen immers aandacht en knuffels.

Bekijk het daarom eens door de bril van een hondentrimmer …. en kijk nu naar jouw hond. Is een bezoekje naar de trimsalon misschien nodig? Als jij met een kam door de vacht heen kan en dan van kop tot aan de staart. Dan is een bezoekje misschien niet direct nodig. Echter blijft de kam ergens steken, dan is het zeker tijd om naar de trimsalon te komen. Bedenk dan dat het er juist om gaat dat je hond zich goed voelt en geen last of zelfs pijn aan zijn vacht/huid heeft. Help de trimmer dus mee om je hond gelukkig te houden!