Hondenbezitters moeten de komende maanden extra alert zijn als ze met hun viervoeter(s) gaan wandelen in de natuur. Het seizoen van de grasaren is namelijk weer begonnen.

Rond deze tijd van het jaar staat het gras langs wegen en weilanden vol in bloei. Het gras krijgt dan een soort pluim: een grasaar. Als honden door het gras lopen, kunnen de pluimen zich makkelijk aan hun vacht hechten.

Grasaren hebben allemaal weerhaakjes die één kant uit groeien. Als je ‘m weg wil halen halen, zetten de haren zich schap. De kruipertjes, zoals de grasaren ook wel worden genoemd, kunnen daardoor maar één kant uit: dieper het lichaam in.

Controleer goed
Ieder jaar krijgen de diverse dierenklinieken verschillende honden binnen die last hebben van de grasaren. Als ze in de vacht zitten, krijg je ze nog wel los. Maar soms kruipen ze tussen de tenen of in de oren of neus en dan is het een ander verhaal. Als een kruipertje eenmaal binnen zit, trek je het er niet zomaar meer uit.

Je kan als baasje goed zien of je hond last heeft van een grasaar. Zodra een grasaar zich heeft vastgezet, krijg een hond er acuut last van. Het zal gaan jeuken waardoor een hond bijvoorbeeld met zijn kop gaat schudden of opeens driftig tussen zijn tenen gaat likken. Als je er dan niet mee naar een dierenarts gaat, kan het gaan ontsteken.

Maar ik benadruk wel dat de grasaartjes geen reden zijn om je hond niet meer te laten ravotten in het gras. Wel is het advies om je hond goed te mogelijk te controleren. Hoe eerder je er bij bent, hoe beter.