Is nagels knippen noodzakelijk?
Ja. Als de nagels te lang worden, is er een constante druk op de voeten en poten van de hond. Dit kan een afwijkende stand van de voeten tot gevolg hebben. Te lange nagels zijn pijnlijk om op te lopen en zorgen ervoor dat de hond verkrampt of mank gaat lopen. Een ontsteking aan de tenen is ook niet uitgesloten.

Het is dus van belang dat je goed in de gaten houd of de nagels te lang worden.

Wat heb je nodig?
Speciale nagelschaar voor honden en een hondennagelvijl.

Hoe weet je of nagels te lang zijn?
Als de nagels de grond raken zijn ze bij de meeste honden te lang. Graadmeter is dat je een velletje papier zonder weerstand onder de nagels moet kunnen schuiven.
Let wel; bij sommige (oudere) honden zijn de voeten ietwat doorgezakt en werkt dit niet 100%.

Hoe weet je waar het leven begint?
Witte nagels: Als een hond witte nagels heeft is duidelijk te zien waar het leven begint. Je ziet dan door het transparante wit een roze, vleeskleurig gedeelte. Dit is gevoelig weefsel waar je absoluut niet in mag knippen! Je knipt tot maximaal 2 mm voor het leven.

Zwarte nagels: Bij honden met zwarte nagels is vanaf de buitenkant niet te zien waar het leven begint. Het beste kun je in dat geval steeds kleine stukjes afknippen tot je in de kern van de nagel een donkerder puntje ziet verschijnen, dan weet je dat je dichtbij het leven zit.

Check: Laat je hond tussendoor steeds even op 4 poten staan om te zien of de nagels te grond raken. Als je er een velletje papier onder kunt schuiven, is het kort genoeg. Bij twijfel kun je ook vijlen.

Wat als je per ongeluk toch in het leven knipt?
Geen paniek, je kunt het bloed stelpen door er aluin op te doen. Dit is te koop bij de meeste drogisterijen in de vorm van een stick of als poeder.

Vijlen
Je kunt na het knippen de nagels vijlen om de scherpe kantjes er af te halen.

Kun je nagels ook te kort knippen?
Je kunt zoals gezegd niet korter knippen dan 2 mm voor het leven. Bedenk ook dat honden hun nagels nodig hebben. Nagels geeft grip bij staan, lopen en rennen en wat dacht je van graven?

Hoe vaak moet je knippen?
De norm is ongeveer om de 8 weken. Nagels slijten afhankelijk van de ondergrond waarop gelopen wordt. Honden die veel beweging krijgen zullen over het algemeen minder vaak een knipbeurt moeten ondergaan dan oudere honden of honden die minder bewegen.

Vergeet het duimpje niet
Het duimpje wordt nog wel eens overgeslagen. Deze nagel kan terug de huid in groeien of blijven haken in bijvoorbeeld gaas of kleding. Het is dus belangrijk deze nagel niet over te slaan.

Positieve ervaring
Je kunt de hond belonen met iets lekkers iedere keer als hij braaf meewerkt. Zo gaat je hond het nagel knippen als iets positiefs ervaren. Het zou ideaal zijn als je je hond van pup af aan laat wennen aan het knippen van de nagels.

Schakel professionele hulp in!
Lukt het je niet of ben je bang je hond pijn te doen? Blijf dan niet langer tobben en maak een afspraak bij een hondentrimsalon bij jou in de buurt.

Dierenarts?
Hoewel nagelverzorging een primaire trimmers taak is, worden ook in de spreekkamer van de dierenarts nagels geknipt. Bij extreem angstige honden worden nagels soms wel eens onder anesthesie kort geknipt.

Bron: Dogo.nl