“Mag ik bij de trimbehandeling blijven?” Deze vraag wordt mij regelmatig gesteld.

Begrijpelijk dat je wilt weten wat er met je huisdier gebeurd, alleen is het beter om als baas niet bij een trimbehandeling te blijven. Het is namelijk de bedoeling dat de hond en ik samen werken tijdens de behandeling. Wanneer dan de eigenaar blijft, is de hond meer geïnteresseerd in de baas dan in mij. Dat werkt voor beide partijen heel onrustig en afleidend.
Vooral met het netjes knippen van het hoofd kan dit erg lastig worden. Mijn ervaring is dat de hond de trimbehandeling beter en rustiger ondergaat als de baas er niet bij is. Daarbij zal de hond moeten leren dat hij/zij gewoon weer wordt opgehaald na een bezoek aan de trimsalon.
* Er zijn echter uitzonderingen, maar enkel en alleen in overleg met mij.

Ik krijg dus regelmatig de vraag van eigenaren of ze bij hun lieveling mogen blijven tijdens de trimbehandeling. Ik snap het wel, want het is toch je lieveling die je achterlaat, bij een eigenlijk volkomen vreemde. Het is alleen wel zo dat de meeste honden lastiger zijn als de eigenaren er juist bij zijn. Een hond kan onacceptabel gedrag vertonen of juist zeer angstig zijn. Zo zijn er eigenaren die het niet accepteren dat je hun lieveling corrigeert op foutief gedrag of dat ze juist de angst extra aanwoekeren.

Dit onacceptabel gedrag kan variëren van vastpakken met de poten tot regelrecht doorbijten. Zo’n reactie van de honden komt omdat ze de behandeling niet willen of helaas niet goed zijn opgevoed. De eigenaren weigeren dan dit gedrag van hun lieveling te zien, maar zien wel mijn correctie als mishandeling.
Wat trouwens wel is, dat als de eigenaar er niet bij is, is vaak een boos klinkende “UH” al voldoende. Of het noemen van de naam van het desbetreffende dier.

Een angstig dier is vaak te kalmeren met een TTouch massage. Over het algemeen wordt de hond of kat er een stuk rustiger van. Ook hierin verschilt het per dier hoe snel dit gaat. Het zich hiertegen verzetten is eigenlijk nutteloos. Sommige honden proberen het wel, maar je voelt dat het dier zich ontspant. Als de eigenaar erbij is gaat die tussendoor goedbedoeld de hond aaien en praten, waardoor de TTouch teniet wordt gedaan.

Echter in sommige gevallen is het wel beter dat de eigenaar erbij blijft. Bijvoorbeeld bij een boerderijhond die alleen zijn/haar eigen erf gewend is. Deze honden zijn vaak ook niet benader- of aanraakbaar.

Zo wilde de eigenares van Loes erbij blijven. Na overleg i.v.m. het traumatische verleden van Loes heb ik hierin toegestemd. Loes was inderdaad bang en viel uit. Dit heb ik opgelost door, voor m’n eigen veiligheid te kiezen, een muilkorf om te doen. Terwijl Loes in het bad stond voor de was- en blaasmethode heb ik haar een ontspannende massage gegeven, je zag haar ook echt ontspannen. De eigenares vond dit echt super om te zien en ze heeft zich op mijn advies ook een beetje teruggetrokken en Loes bijna niet aangeraakt. Echter op de blaastafel ging mevrouw het eerste kwartier helemaal uit haar panty, wat ik overigens wel snapte. De waterblazer maakt nu eenmaal herrie. Gelukkig gaf de eigenares van Loes me heel veel vertrouwen en heb ik het op mijn manier opgelost door toch door te gaan, de hond te corrigeren en te laten zien dat er niets engs aan de hand was. Daarbij had ze ook een hoodie om haar hoofd heen om haar oren te beschermen tegen te herrie. De tweede keer dat Loes kwam heb ik haar helemaal alleen gedaan. Dit ging vele malen beter dan toen haar eigenares erbij was. Ze was een stuk rustiger en liet de behandeling over zich heen komen als een ervaren salonhond. Uiteraard heb ik daarbij ook weer gebruik gemaakt van de TTouch en de hoodie.

Zo zijn er wel meer honden geweest waarbij de eigenaren perse wilden dat ze erbij bleven en elke keer kwam ik weer tot dezelfde conclusie: een hond of kat is makkelijker te (be)handelen zonder eigenaar erbij.