Dan bellen ze voor een afspraak en melden ze erbij dat de hond gromt en hapt, maar niet doorbijt. Dus dan meld ik dat ik de hond dan een correctie geef, want happen is echt een no go! Maar de hond corrigeren dat mag niet, want dat voelt niet goed bij de eigenaren. Het is niet dat de hond bij een correctie voorzichtig of hard door de muur smijt ofzo. Je corrigeert je kruisgespuis toch ook als ze iets doen wat niet mag?! Ohw nee, dat mag ook niet hè, je mag ze alleen toespreken en vooral met ze in discussie gaan. En dan zeggen ze de afspraak dezelfde dag weer af, want het voelt niet goed.

En een muilkorf ter bescherming van mijn handen is bij sommigen ook echt een no go.

Of dan heb je nog de volgende categorie, die melden helemaal niets en als je dan meld dat de hond je vingers er af wilde kluiven, dus heeft proberen te bijten, dan zeggen ze ook nog doodleuk: ohw, dat zei die andere trimster ook al. Of: ja, dat wist ik. Want je mag niet aan z’n voorpoten komen. Of hij/zij heeft een paar klitjes, maar daar mag ik niet aankomen. Want dan bij hij/zij me. Dus met andere woorden ze mogen mij wel bijten. Vreemde gedachtenkronkels hebben sommigen. En er een gatenkaas van maken of de klitten laten zitten, doe ik niet. Dat ziet er simpelweg niet uit!

En de laatste categorie. De hond luistert voor geen millimeter naar de eigenaar en dan moet ik het dus in de trimsalon opvoeden van ongeleid projectiel naar een meewerkende hond. Dat gaat nie altijd lukken nie.

Als de hond in mijn handen bijt, kan ik niet meer werken en niet werken betekent geen inkomen. En wat als het dusdanig erg is dat ik er arbeidsongeschikt door word, wie gaat er dan voor de kosten opdraaien? Jij of zeg je dan dat het mijn pakkie an is?

Dus voed je hond op dat je overal aan mag zitten en zorg er ook voor dat hij/zij geen ‘vreemden’ bijt als deze bezig is met je hond weer toonbaar te maken.