Op zaterdag 25 februari 2017 had ik een cursus massage voor honden en wat essentiële oliën kunnen doen voor een angstige hond of kat als deze bij je in de salon komt. Ik ben ‘s morgens om ca. 09.15 uur in de auto gestapt met Chevy achterin richting Almere. Het is maar goed dat de domdom weet waar ik naartoe moet, want ik had het echt nooit gevonden. Wat een doolhof is het toch in die stad. Maar goed, ook met domdom was ik er in eerste instantie faliekant voorbij gereden. Dus ik weer terug. En ja hoor, daar was de Trimsalon waar ik moest zijn.

Uiteraard Chevy even laten plassen bij de auto voordat we naar binnen gingen. De dame van de Trimsalon en de dame die de cursus deed waren er al. Alle trimsters die er al waren, waren erg gecharmeerd van Chevy z’n snor. Juist omdat je dit bijna niet meer ziet. Voordat de cursus begon nog een babbeltje gemaakt met de dame die de cursus gaf. Gemeld dat ik ooit in een vorig leven een cursus essentiële oliën heb gedaan die bij m’n opleiding tot voetreflexologie hoorde. Blij dat ik dat boekje nog steeds heb, want het is al zo lang geleden dat ik al heel veel vergeten ben. Dat noemen ze ook wel dementia-light of –heavy, net hoe ernstig het is.

Nu vertelde ik haar dat, als ik verkouden ben, ik dan een paar druppels van Citroen, Den en Eucalyptus op een doek deed en dit naast m’n kussen neerleg. De volgende ochtend ben ik dan voor een groot deel van m’n druipneus af. Heel af en toe pak ik hysop, omdat deze dezelfde werking zou hebben als de combi van de drie, maar ik ben niet zo gecharmeerd van hysop.

Haar reactie was niet zoals ik verwacht had eerlijk gezegd. Ze zei dat niet elke olie voor iedereen is en dat iedereen anders kan reageren op een olie. Waarop ik zei: Maar oliën zijn voor bepaalde klachten en symptomen. Daar zoek je de passende olie bij. Nee, was haar antwoord, je moest gewoon wat pakken en dit in een diffuser druppelen. Dan ruikt het altijd lekker in je salon en dan wordt de hond vanzelf rustiger. Hier kon ik me niet in vinden.

De massagegrepen die we voorgedaan kregen waren niet zoals ik gewend was en leek meer op aaien. Ik bedoel elke honden liefhebber weet dat honden het heerlijk vinden om op hun borst gekrabbeld of geaaid te worden. En langs hun ruggengraat en net voor de staart. Maar ik was juist op zoek naar de juiste toepassing van olie met massage.

Voor de middagpauze kwamen de oliën al tevoorschijn en was het de bedoeling dat de honden zelf hun olie uit zouden zoeken. Toen ik aan haar vroeg bij welke klachten welke olie het beste gebruikt kon worden, hoorde ik wederom dat het niet vastomlijnd is omdat niet iedereen hetzelfde op de olie reageert.

Tijdens de middagpauze heeft Chevy even lekker kunnen rennen over een groenstrook met een andere hond. En alle honden konden aardig goed met elkaar. Dat scheelt ook al met het spanningsveld, als je veel vreemde honden bij elkaar in een betrekkelijk kleine ruimte stopt.

Na de middagpauze ging het alleen nog maar over alle mogelijke oliën en het verkopen ervan. Eerlijk gezegd schrok ik wel een beetje van de prijzen. Sommige producten gingen zelfs tot het bizarre af. Het enige waar ik wel mijn oog op had laten vallen was de diffuser. Echter ook hiervan was de prijs mij te hoog. Voor mijn salon ben ik dus nog op zoek naar een mooie diffuser.

Lavendel en kamille hebben een aardig kalmerende invloed. En zo zijn er nog wel meerdere. De oliën van het merk waar het om ging hebben echt wel hun werking, daar ben ik van overtuigd. Maar het hoe en wat is me helaas niet duidelijk geworden tijdens deze workshop. Dit betekent dat het uitproberen gaat worden met diverse verschillende soorten oliën.

Naast dat ik zelf ga uitproberen welke uitwerking oliën hebben op mijn honden, ga ik dus ook op zoek naar een cursus of training voor gestreste honden, die ik naast de TTouch in mijn salon kan toepassen. Voor katten zal ik trouwens niet zo snel een olie gebruiken, daar zal ik alleen de Feliway voor gebruiken. Dit omdat hier voor katten rustgevende feromonen in zitten en dit zich daarvoor bewezen heeft.