In de trimsalon komen redelijk vaak honden die klitten hebben of zelfs vervilt zijn. Als het klitten zijn die ik er nog op een hondvriendelijke manier uit kan halen, dan zal ik dat zeker doen. Maar zodra de klitten zo erg zijn dat – als ik die eruit gaan halen – de hond er last van ondervindt, dan ga ik over op scheren. Dit ALTIJD in overleg met de klant (degene die de hond komt brengen).

Nu wil het nog weleens gebeuren dat de klant de hond komt halen en zich rot schrikt van de korte vacht van de hond. De korte vacht is helaas onoverkomelijk, omdat ik onder de klitten door moeten scheren en klitten zitten bijna tegen de huid aan. Ik maak dan ook altijd foto’s van honden die zodanig in de klit zitten dat kort scheren de enige optie is. Ook wil het gebeuren dat de klant de hond komt halen, het begrijpt (omdat we dit besproken hadden) en dat baasje thuis zich rot schrikt en boos wordt op de trimmer omdat deze de hond zo kort geschoren heeft. En dat vind ik absoluut niet eerlijk.

Laat ik u als eerste vertellen dat ik dit beroep (ik moet er van leven, dus het is geen hobby) ben gaan doen omdat ik van dieren houd en ik graag met dieren werk. Er is een opleiding van 2 jaar aan vooraf gegaan  waarin ik examens heb moeten afleggen. De theorie bestond onder andere uit kennis over vachtverzorging, anatomie en fysiologie, ergonomie, voeding, voortplanting, erfelijkheid, huid en vachtproblemen, parasieten en ziekten en EHBO. Voor de praktijk heb ik ruim 100 dagen (gratis) stage gelopen. Dit allemaal om de kennis en kunde te leren om uw hond naar de beste wensen en modellen te kunnen trimmen.

Mijn motto is dan ook “ik wil aan de wensen van de klant voldoen, maar dit moet wel binnen mijn mogelijkheden liggen”. En een hond uit de klit halen ligt niet binnen mijn mogelijkheden. En dat zeg ik niet om iemand te pesten, maar ik houd van honden. En om te ernstige klitten uit een vacht te halen moet ik aan de huid trekken van uw hond. Net zo lang tot de klit eruit is. En dat niet op 1 plek ……. Nee, over het complete lichaam moet ik de klitten eruit trekken met de consequentie dat de huid beschadigd raakt, rood en geïrriteerd wordt.

Maar buiten deze consequenties om moet ik uw hond pijn doen. Veel pijn en daar houdt het voor mij op. Ik heb voor dit beroep gekozen omdat ik van honden houd en niet om ze pijn te doen. Het is dan ook de taak van de baas om aan vachtverzorging te doen. U gaat zelf namelijk ook niet in vieze oude gescheurde kleding en geklitte haren de deur uit. Dus als u regelmatig de vacht van uw hond verzorgt en klitvrij houdt, dan zorg ik dat ik er een leuk model naar uw wens in kan trimmen.

Bij vragen over vachtverzorging of goede producten kunt u altijd bij mij terecht, maar verder ligt de verantwoording van de staat van de vacht van uw hond bij uzelf. Dus niet boos worden op de trimmer als uw hond kort gaat, maar wordt u dan boos op uzelf. De trimmer heeft uw hond juist een hoop pijn bespaart door uw hond van al die trekkende klitten af te helpen.