Ik droeg haar verwaarloosde lichaam naar de kniptafel en langzaam, en vooral zeer voorzichtig heb ik haar bevrijd van een dikke laag vilt. Het leek wel een schapenvacht! Haar hoofd lag op tafel en kwam amper of niet omhoog, d’r poten hield ze verborgen onder haar lijf.

Mijn scheerkoppen liepen vast en werden warm, ondanks het gebruik van de tvs (stofzuiger aan m’n tondeuse), de ene na de andere liep vast. Zelfs met 1,5 millimeter was er amper onderdoor te komen. Elke keer als er een scheerkop vastliep gaf ik ons even een minuut pauze en gaf ik je een knuffel.

Ik wreef zachtjes over het stukje tussen je ogen en fluisterde elke keer weer tegen je dat je zoveel beter verdiende dan dit! Tranen moest ik herhaaldelijk verbijten. Jij had mijn kennis, kunde en steun nodig, niet mijn medelijden.

Het bad ging uiteraard ook langzaam. Voorzichtig voelde ik aan elk stukje van je lijf, zodat ik het leerde kennen en wist waar de gevoelige plekjes waren op je huid. Elke deuk in je spieren heb ik gevoeld en gezien. Elke centimeter van je lichaam, waar ik.bij kon, heb ik schoongemaakt

Omdat je zo fragiel was, heb ik de zachtste handdoek gepakt die ik kon vinden om je af te drogen. Daarna de zachtste badjas gepakt in jou maat. Voorzichtig heb ik je opgepakt en tegen me aan gehouden voor een welverdiende knuffel. Over m’n schouder zag je je spiegelbeeld in de ruit. Toch wel een beetje schieuwnierig. Die schieuwnierigheid won het van je angst

We namen even een pauze. Ik nam je mee naar de woonkamer waar je even kon spelen met het speelgoed en met de andere dieren die er op dat moment waren. Je ogen gingen nerveus heen en weer toen ik je neerzette en je werd besnuffeld. Tot mijn verbazing ging je niet spelen. Heel schuchter kwam je als een robot naar me toe gewaggeld. De ene poot na de andere, zo stijf.

Je wilde op m’n schoot liggen en geknuffeld worden. En weer moest ik m’n tranen weg slikken. Ik heb je simpelweg op m’n schoot gezet en gebruik je geknuffeld en kusjes gegeven.

Toen het tijd was  om je verder te knippen heb ik je naar de tafel gedragen. Eindelijk je stond overeind. Bibberend met klutsknieën en je kop hing op de tafel, maar je stond. Ik heb je de hemel in geprezen, dat je zo stoer, sterk en dapper was. De laatste plukjes vacht die nog op je lijf zaten heb ik verwijderd, heb je in een zachte doek gewikkeld en aan m’n dochter meegegeven naar de woonkamer. Dit zodat je niet hoefde te zien hoe ik m’n gereedschap en tafel moest ontsmetten vanwege alle viezigheid die in je vacht zat. De blik in je ogen van lichte paniek toen ze je meenam, maar toen ik kwam kijken had je toch een vrolijke, vertrouwende blik in je ogen ondanks je angst en lag je van je koekjes te genieten op haar schoot

Je vacht heb ik op tafel in het zicht gelegd, zodat je eigenaar er niet omheen kon. Omdat ik je eigenaar nog moest bellen en ik te emotioneel Was heb ik eerst een peuk gerookt, wat gedronken en ze een flinke marteling toegewenst met middeleeuws martelgereedschap. Toen pas kon ik ze bellen om te zeggen dat je klaar was.

Toen ze binnenkwamen waren ze not amused dat je kaal was, toen ik ze op je vacht wees bonden ze toch wel in en maakten een nieuwe afspraak. Voordat ze je meenamen kwam je nog één keer naar me toe gerend. Rennend! Je kwam naar me toe gerend, gaf me een lik over m’n gezicht en ging met je eigenaar mee.

Toen je weg was heb ik een potje zitten janken van de pijn in m’n hart.

Wat schetste mijn verbazing. Bij de vervolg afspraak kwam je niet. Ik heb gebeld en er werd niet opgenomen. Ik heb een WhatsApp gestuurd en er werd niet op gereageerd. Pas toen ik het tikkie stuurde met de rekening werd er gereageerd. Met dat ik je mishandeld had en dat er een flinke dierenartsrekening lag, omdat ik je huid open had gehaald. Hij zou nog aangifte tegen me gaan doen.

Lieve schat, ik hoop zo dat je nu wel verzorgd wordt en dat je geen vilt en klitten meer hebt

Voor de zoveelste keer werd er voor me bevestigd dat honden menselijker zijn en meer gevoel in zich hebben dan de meeste mensen. Alle honden verdienen een baas, maar niet alle bazen verdienen een hond!