Vrijdag 21 oktober 2016 ben ik met Maine Coon kater Jamar en zijn zus Juma naar een workshop kattentrimmen van De Trimacademie gegaan. Als eerste hebben we een korte inventarisatie van zijn karakter en vacht gedaan. Daarna hebben we de klitten op de buik van Jamar geïnspecteerd. Even voor de goede orde: Zijn eigenares heeft echt haar best gedaan om hem te kammen, maar meestal laat hij dit niet toe en vlucht dan weg. Ik had me dus al voorbereid op een terrorkat, maar Jamar bleek het tegenovergestelde te zijn. Hij is gewoon een verlegen je-weet-wel kater. Dit uitte zich op de trimtafel door heel dicht tegen me aan te gaan liggen. Om hem verder op z’n gemak te stellen, heb ik een soort van kattenkruid pakketje onder z’n neus gelegd. Zijn buik hebben we geschoren met een speciale scheerkop voor katten. Gelukkig zaten de klitten niet helemaal tegen de huid vastgeplakt en waren deze er makkelijk uit te scheren.

De rest van de klitten op z’n achterpoot hebben we ook weggeschoren. Hierna een soort van talkpoeder uit Italië, Borotalco genaamd, flink dik op z’n vacht gepoederd en er in gekneed. Dit absorbeert het vet in de vacht en werkt als een droogshampoo. Dit scheelde echt erg veel. Het uitkammen van de vacht was hierna een eitje. Eerst met de ontwolhark, daarna met de fijne kam en Jamar was weer helemaal het heertje. Ik maakte echter één grote fout: Ik wilde zijn staart ook doen met de hark en daarna de kam, maar hiervoor moest ik een borstel gebruiken. Zelfs z’n buik ging super.

Ondertussen waren andere leerlingen met een andere kat bezig. Deze was het niet eens met zijn wellness behandeling en dat liet hij ook zeer luid en duidelijk merken. Hierdoor was Juma enigszins van slag. Zij had maar één klein klitje op haar borst zitten en ook deze is eruit geschoren. Hierna kreeg ze dezelfde behandeling als haar broer. Ze was echter zo van streek dat ze wel netjes heeft gewaarschuwd, maar toch op een gegeven moment uithaalde naar me. Tja, dat kan gebeuren. Hierna hebben we haar een hoodie omgedaan en het leed was geleden. Snel haar ook ingepoederd en geborsteld en gekamd. En ook zij was weer om door een ringetje te halen.