Twee jaar geleden op 28 februari 2015 was ik op een vakbeurs SYTYCG (So You Think You Can Groom). Daar stond een dame die reclame aan het maken was voor een workshop TTouch bij honden, wat je extra kan doen in de Trimsalon. Ooit in een heel grijs verleden, nog voor ik kinderen had, heb ik deze cursus wel eens gedaan om uit te oefenen op paarden. Dus heb ik me ingeschreven.

Op zondag 12 april 2015 was de cursusdag. Ik moest een hond meenemen om op te oefenen. Aangezien ik zelf twee honden had en ik niet kon kiezen, heb ik zowel Sepp (Vizsla) als Daewoo (kruising pappilon X powder puff) meegenomen. Beiden zijn sociale relaxte honden. De trip ernaartoe duurde ruim een uur en ik dacht dat er geen eind aan leek te komen. Eindelijk waren we er (ongeveer een half uur te vroeg), maar ik kon de ingang niet vinden. Dus als hoge uitzondering de honden aangelijnd en een rondje gelopen.

Dat verveelt in een onbekende omgeving ook al heel snel, dus toch maar op zoek naar de ingang. Ik zo brutaal als ik ben, zag iemand lopen en, heb op het raam geklopt. Hij heeft toen zijn vrouw gewaarschuwd en die heeft voor mij de deur alvast open gedaan. De honden bij haar in de salon gedaan, al waren ze het daar niet zo mee eens. Want het vrouwtje liep in en uit met de benches en waar het vrouwtje gaat, daar moeten wij ook zijn. Althans ik dacht dat ze dat dachten, want vooral Daewoo volgde me als een hondje. Oh wacht. Ze is ook een hondje. Weliswaar met een identiteitscrisis. Ze is namelijk opgevoed door mijn kat Borrel en daardoor vangt ze muizen, kan ze miauwen en luistert ze ook nog naar de naam Cavia. Als ik hond was geweest zou ik daar ook een identiteitscrisis van krijgen.

Maar goed…. Toen de benches opgezet waren en ik een plekje had uitgezocht om te gaan zitten kwamen de rest van de cursisten binnen druppelen. De één met een nog drukkere hond dan de ander. Die van mij waren gaan liggen slapen in hun bench. Op het moment dat we compleet waren zijn we begonnen met een voorstelrondje. Ze waren er allemaal van onder de indruk dat zowel Sepp als Daewoo zo rustig waren en zo goed luisterden. Daarvan groei je toch een beetje als hondenmama zijnde. Als we dorst hadden konden we onbeperkt koffie, thee of limonade pakken met een plak zelfgebakken cake. Dit liet ik me als lekkerbek natuurlijk geen twee keer zeggen. Na het voorstelrondje kregen we uitleg over waar de TTouch vandaan komt. Deze techniek heeft Linda Tellington-Jones ontwikkeld en allereerst alleen voor paarden. Later heeft zij TTouch ook op mensen en andere dieren toegepast.

De eerste oefening die we kregen was een oefening die Noah’s March heet. Hierbij ga je van hoofd naar staart over het lichaam heen en je voelt of er koude en/of warme zones zijn. Sepp was ijskoud. Die kreeg ik op dat moment echt niet warm. Daarna volg je de hals naar beneden, zijkant en via de flank ga je zo naar beneden naar de poot tot aan de voet. Van daaruit via de schouders over de zijkant van het lijf en de onderkant naar achteren. Daarna de heup en zo naar beneden naar de voet. Elk stukje vacht heb je dan gehad. Als laatste pak je de staart bij de staartwortel en ga je naar het puntje van de staart. Na deze hele handeling aan één kant te hebben uitgevoerd, volgt de andere kant van het hondenlichaam. Hierna is het hoofd aan de beurt. Van de oren, bovenkant hoofd, de stop en de bek. Als je dit gevoeld hebt, weet je exact waar de koude (slecht doorbloedde gedeelte of het metafysische gedeelte) gedeelten zitten en waar de warme (probleem zones en het metafysische gedeelte) zijn.

De tweede oefening heet de Zebra en die hebben we ook gelijk geoefend. Je start deze oefening vanaf bovenaan de schouder en ga naar de zijkant van de schouder. Je begint trouwens met je vingers bij elkaar en naarmate je verder naar beneden gaat spreidt je de vingers. Zo ga je dus via de zijkant naar achteren. Dit herhaal je uiteraard ook aan de andere kant. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat het dier, in dit geval de hond, scheef gaat lopen en/of zich scheef voelt zijn.

Hierna waren zowel de honden als de cursisten behoorlijk toe aan de lunch. Voor ons werd echt super gezorgd: Broodjes (niet kinderachtig belegd) en een heerlijke soep. Voor de honden was er buiten een behoorlijk stuk langs de weg waar ze hun behoefte konden doen. Hier hebben ze uiteraard goed gebruik van gemaakt, echter omdat dit stuk langs een drukke weg was, mochten de honden niet los.

Na de lunch werd weer verder geoefend met de verschillende touches. Er was echter een hond zo aan het stuiteren, ondanks de bodywrap die hij net had gehad. Sepp werd het op een gegeven moment helemaal zat. Daarom ging hij er maar naartoe en ging er rustig op zijn zij naast liggen. De hond werd wel iets rustiger door de oefening, echter volgens Sepp was het niet snel genoeg.

De cursusdame keek wel even naar de hond en naar mij of het wel goed ging, want eigenlijk moesten de honden bij hun baas blijven. Maar de uitwerking die Sepp had op die honden was niet te missen. Hij werd rustig en ging naast Sepp liggen. Daewoo deed hetzelfde bij een klein hondje. Het hondje moest nog wel even verbaal gecorrigeerd worden maar toen was het goed. Sommige medecursisten vonden het maar raar dat ik m’n honden liet lopen. Maar ik ken m’n eigen honden en ik weet ook welke uitwerking ze hebben op andere honden. Rustgevend en ontwapenend.
Hierna konden we dus in alle rust de andere touches oefenen en ook de Belly Lift. Bij de oor en bek touches vielen mijn honden bijna in slaap.

In de praktijk pas ik de TTouches regelmatig toe. Op m’n stageadres was een zeer agressieve Westie die iedereen tot bloedens toe beet. Met veel pijn en moeite mocht ik het proberen. Dus heb ik alles wat ik had geleerd in de praktijk gebracht. Na ongeveer 15 minuten ontspande de Westie en kreeg ik zelfs kusjes van hem. Zo kon ik hem in bad zetten en wassen en voor een deel plukken en knippen. Echter toen m’n stagebegeleidster hem overnam ging het weer mis. Helaas geloofde zij er niet in en moest de Westie toch weer z’n muilkorf om.
Soms zie je ook dat een hond vreselijk aan het vechten is tegen de uitwerking van de TTouch. Dan zie je de ogen ontspannen en even later weer op spanning staan. Daarom is het ook beter dat een eigenaar niet bij de trimbehandeling is, want dan gedraagt een hond zich toch anders, dan wanneer een eigenaar er niet bij is.

Wil jij je gestreste hond eens rustig zien? Maak dan een afspraak en laat mij TTouch uitoefenen op jouw hond. Dit kan natuurlijk ook altijd voor of tijdens een trimbehandeling!